Världen befinner sig sedan länge i ett läge som tvingar fram förbättring av metoder för att försöka rädda jordens resurser i det långa loppet. Syftet med projektet är att förlänga jordens livslängd med 10 år åt gången för våra barnbarns skull. För att hålla denna satsning levande byter många människor till ekologiska produkter från bland annat mejeri och jordbruk. I folkmun kallas detta även att “tänka på framtiden” och “betala mer pengar”.

Just nu lever projektet dock i ständig fara efter att de ekologiska bönderna befann sig i en uppjagande upptäckt. För ungefär 2 veckor sedan, lokal tid, inledde bönderna den årliga skörden på fälten, och då gjordes den förskräckliga upptäckten: av många på plats befann sig endast 3 bönder på ekologiska plantage. Resten av bönderna var alltså inte ekologiska, uppemot flera stycken, trots att de (som bekant i folkmun) skulle “betala mer pengar” för att vara ekologiska. Varför denna juridika tvist uppdagades hos jordbrukarna och inom jordbruksväsendet är oklart men det tyder på en uppenbart bristande kompetens hos dagens jurister. Skrattat har intervjuat Mark H. Livinggood, en av de drabbade bönderna, för att få de grundlösa anklagelserna bekräftade:

  • Har du blivit ekologisk sedan du betalade mer pengar?

  • Nej.

  • Trodde du att du skule bli ekologisk?

  • Nej.

  • Varför betalade du då mer pengar? Tänkte du inte på vart pengarna tog vägen eller varför du faktiskt skulle betala mer pengar till butikerna?

  • Jag betalade mer pengar till butikerna för att bli ekologisk.

  • Så du betalade pengar till butikerna som skulle sälja dina varor och för att du skulle bli ekologisk?

  • Ja.

  • Tack för dina perfekta svar!

Embedded content: https://www.svtstatic.se/image-cms/svtse/1498743858/svts/article14291648.svt/alternates/large/untitled-png Mark H. Livinggood, marknadschef och biträdande vikarie på Vänstra säljmodulen i JFK (Jordbruksföreningens Kloster).

Efter intervjun bekräftades misstankarna; inga av bönderna är ekologiska och bara några få bönder är ekologiska. Den juridiska sidan av myntet är fortfarande under granskning men efter undersökningen som nu är stängd fastslogs att juridiken är bristande. Många är drabbade och projektet har nu stannat av för tillfället för att granskas närmare av JBPG (Jordbruksprojektgranskning). Detta betyder tyvärr att våra barnbarn inte kommer få leva 10 år extra på jorden.

Mer nyheter kommer snarast. Tills dess, skratta gott och länge, och framförallt, ha kvällar!